"אני שונא טופו, אבל חולה על יובה" זה משפט שאנחנו שומעים הרבה מלקוחות שלנו אחרי הפעם הראשונה שהם טועמים מה-YUBA או הטופו היבש, או יש כאלה שקוראים לו עור טופו. לכל אלו ששונאים את מאכלים שעשוים מסויה בגלל שהם בעלי טעם משעמם, אבל רוצים לצרוך אותם בגלל הערך התזונתי הגדול שהם נותנים - יובה הוא המאכל בשבילכם.
הסויה או הטופו הוא מאכל מאוד ורסטיל ועשיר בחלבון ומדהים כמה מאכלים הצליחו להוציא ממנו במזרח הרחק. ההיסטוריה של הסויה והחלב שמיוצר ממנה מתחילה במאה השלישית לפני הספירה בסין שם ישנם מתכונים שעוברים מדור לדור, לכן גם הפופלאריות הגדולה שלו. בהמשך המאכל הגיע לארה"ב ומשם לכל אירופה וכיום אפשר למצוא אותו בישראל גם בישראל.
לפני שמתחילים לדבר על התהליך היצור האורך של היובה, צריך לדבר קודם על תהליך היצור של חלב הסויה. את התהליך מתחילים בטחינתם של פולי הסויה והפרדה בין הקליפה שלא מתמוססת במים לגרעין עצמו שמתמוסס במים, את הגרענים עצמם מחממים בקיטור על מנת לבטל את פעילות של אינזים שמפריע לעיכול הסויה אצל בני אדם, לאחר מכן מעוברים הפולים לטחינה ולתוך בישול במים, מנקים את החלב מכל מיני חלקים גדולים עד שהוא נשאר הנוזל הנקי שאנחנו מכירים מהחנויות.
תהליך יצור היובה מתחיל כאשר החלב מוכן ומרתחים אותו נוצרת שכבה של חלב מוקשה מעל גבי החלב, את השכבה הזאת מסירים ותולים אותו על מקל, חוזרים על התהליך שוב ושוב. בגלל התהליך המסובך והארוך מאוד קשה למצוא יובה בישראל, אצלנו בדרגון סטור תוכלו למצוא במשך כל השנה.
הסיבה לשימוש הגודל ביובה הוא הערכים התזונתיים שלו עם אחוזי חלבון גבוהים 46.3%, בגלל זה הוא משמש תחליף בשר מעולה לטבוענים וגם לכאלה שסתם רוצים להתנסות במאכלם מתרבות אחרת. הסגולות הבריאותיות של היובה הם כמו של הסויה הוא מעשור בסידן, ויטמין D, וכן ויטמין B. היתרונות של מאכלים שמיוצרים מסויה הוא גדול מחקרים מראים על ירידה בסיכון למחלות לב וסרטן, הקלה בסימני דיכאון.
החלק הכי מעניין ביובה הוא לגלות את מגוון הדרכים שבהם אפשר לבשל את היובה, כדי להדליק צריכים הנה מספר מתכונים קלים להכננה:
-
מטוגן - בתוך דפי יובה, ממלאים ירקות - גזר, מלפפון נבטים, פלפים בכל הצבעים, קישואים חתוכים לג'וליאנים. בשמן עמוק מטגנים שתי דקות ספורות.
-
ספגטי - חותכים את היובה לרצועות או משתמשים ביובה שכבר מגיעה בצורות שונות מקלות, רצועות וקשרים מבשלים כמה דקות במים חמים עם מעט שמן זית ומלח, כמו ספגטי, מגישים עם הרוטב הספגטי האוהב עליכם.
-
תוספת לסלט - הסלט האוהב עליכם בתוספת של יובה, אם אתם רוצים אתם יכולים לטגן אותם טיפה ולהפוך אותם לקראנצים כמו קרוטונים.
-
שוארמה - חותכים אותם לרצועות דקות ומתבלנים עם תבלני שוארמה ומטגנים עם טיפה שמן ממלאים פיתה עם טיפה חמוס וחריף ונהננים.
-
מקופץ - חותכים לרצועות מקפיצים ביחד עם כל סוגי הירקות של מקופץ רגיל.
-
ג'חנון - זאת המצאה ישראלית ואולי תצטרכו ללמוד את השיטה המדויקת בעצמכם, אבל בדיוק כמו שיטת הבישול של הג'חנון ופשוט מתפנקים עם הביצה, הטחינה ורסק העגבניות.
חיפש קצר באיטרנט תחת המילים "tofu skin" ,"yuba", bean curd skin, bean curd sheet, or bean curd robes" או "יובה", "עור טופו" ותמצאו הרבה מתכונים מעניים.
מקווים שגם אתם תרגישו אמיצים מספיק, כדי להתנסות לחוות ולהנות מהמאכל המדהים הזה. בתאיבון